Dzisiaj postanowiliśmy sprawdzić, które produkty rozpuszczają się w wodzie (czyli mieszają się z wodą), a które nie. Na warsztat wzięliśmy: sól, cukier, miód, ryż, zmieloną paprykę i herbatę liściastą. W trakcie badań zachowywaliśmy należytą powagę, choć czasem, co niektórym z ust wyrywał się radosny pisk. Najwięcej frajdy sprawiło oczywiście dosypywanie i mieszanie wszystkich "substancji chemicznych", a na końcu nasz Badacz spędził mnóstwo czasu na tworzeniu "magicznego eliksiru".
PRZYGOTOWALIŚMY
- 6 szklanek z wodą
- sól
- cukier
- miód
- ryż
- zmieloną paprykę
- herbatę
- łyżeczkę
JAK TO ROBILIŚMY?
1. Do
pierwszej szklanki wsypaliśmy sól, do drugiej cukier, do trzeciej dodaliśmy miód, do czwartej herbatę, do piątej zmieloną paprykę, a do szóstej ryż.
2. Składniki we wszystkich szklankach dokładnie wymieszaliśmy.
3. Przystąpiliśmy do wnikliwych obserwacji.
CO SIĘ STAŁO?
Sól i
cukier i miód zniknęły. Ryż oraz herbata były wyraźnie widoczne, a papryka stworzyła czerwoną zawiesinę, która po jakimś czasie opadła na dno.
DLACZEGO TAK SIĘ STAŁO?
Sól, cukier i miód rozpuściły się w wodzie i
stały się niewidoczne dla naszych oczu, czyli wymieszały się z wodą. Po spróbowaniu roztworów zobaczyliśmy, że jeden z nich jest słony, a pozostałe dwa, słodkie. Ryż, herbata i papryka nie rozpuściły się w wodzie, czyli nie zmieszały się z wodą i były widoczne dla naszych oczu.
I TAK POWSTAŁ "MAGICZNY ELIKSIR"...
Komentarze
Prześlij komentarz