Substancje rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie

Dzisiaj postanowiliśmy sprawdzić, które produkty rozpuszczają się w wodzie (czyli mieszają się z wodą), a które nie. Na warsztat wzięliśmy: sól, cukier, miód, ryż, zmieloną paprykę i herbatę liściastą. W trakcie badań zachowywaliśmy należytą powagę, choć czasem, co niektórym z ust wyrywał się radosny pisk. Najwięcej frajdy sprawiło oczywiście dosypywanie i mieszanie wszystkich "substancji chemicznych", a na końcu nasz Badacz spędził mnóstwo czasu na tworzeniu "magicznego eliksiru". 


PRZYGOTOWALIŚMY
  • 6 szklanek z wodą 
  • sól
  • cukier
  • miód
  • ryż
  • zmieloną paprykę
  • herbatę
  • łyżeczkę





JAK TO ROBILIŚMY?
1. Do pierwszej szklanki wsypaliśmy sól, do drugiej cukier, do trzeciej dodaliśmy miód, do czwartej herbatę, do piątej zmieloną paprykę, a do szóstej ryż. 
2. Składniki we wszystkich szklankach dokładnie wymieszaliśmy.
3. Przystąpiliśmy do wnikliwych obserwacji. 




CO SIĘ STAŁO? 
Sól i cukier i miód zniknęły. Ryż oraz herbata były wyraźnie widoczne, a  papryka stworzyła czerwoną zawiesinę, która po jakimś czasie opadła na dno.





DLACZEGO TAK SIĘ STAŁO?
Sól, cukier i miód rozpuściły się w wodzie i stały się niewidoczne dla naszych oczu, czyli wymieszały się z wodą. Po spróbowaniu roztworów zobaczyliśmy, że jeden z nich jest słony, a pozostałe dwa, słodkie. Ryż, herbata i papryka nie rozpuściły się w wodzie, czyli nie zmieszały się z wodą i były widoczne dla naszych oczu. 


NA KOŃCU NALEŻAŁO SPRAWDZIĆ CO SIĘ STANIE PO WYMIESZANIU WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW W JEDNEJ SZKLANCE...




                                                 I TAK POWSTAŁ "MAGICZNY ELIKSIR"...

  

Komentarze