Doświadczenie, które w prosty sposób pokazuje, w jaki sposób nadmiar soli działa na żywe organizmy. Do jego przygotowania wystarczą materiały znajdujące się w każdej kuchni. Zapewniam, że samo mieszanie wody z solą sprawi Waszemu dziecku dużo radości.
PRZYGOTOWALIŚMY
- duży ziemniak - obrany i pokrojony w kostkę.
- 2 miseczki
- woda
- sól
- łyżeczka
1. Do miseczek wlej wodę. Następnie do jednej z nich dodaj sól i dokładnie zamieszaj.
2. Do obu misek dodaj kawałki ziemniaka i odstaw na 2-3 godziny.
CO SIĘ STAŁO?
CO SIĘ STAŁO?
Po około 2-3 godzinach kawałki ziemniaka, które znajdowały się w posolonej wodzie zrobiły się miękkie i gumowate
DLACZEGO TAK SIĘ STAŁO?
Z ziemniaków w roztworze soli
wypłynęła woda. Ponieważ stężenie soli w roztworze jest dużo większe, niż w ziemniakach,
pomiędzy komórkami ziemniaka, a roztworem soli występuje różnica stężeń. Mówiąc prościej, w roztworze soli
jest więcej soli niż w ziemniakach. Woda i ziemniaki różnią się zawartością soli. W przyrodzie
woda przepływa z substancji, w których jest mniej soli, do tych substancji, w których jest więcej soli i
dlatego woda z ziemniaków wypłynęła, tym samym ziemniaki stały się miękkie i gumowate.
Komentarze
Prześlij komentarz