Elastyczny ziemniak

     Doświadczenie, które w prosty sposób pokazuje, w jaki sposób nadmiar soli działa na żywe organizmy. Do jego przygotowania wystarczą materiały znajdujące się w każdej kuchni. Zapewniam, że samo mieszanie wody z solą sprawi Waszemu dziecku dużo radości.  


PRZYGOTOWALIŚMY

  • duży ziemniak - obrany i pokrojony w kostkę. 
  • 2 miseczki
  • woda
  • sól
  • łyżeczka
     
        JAK TO ROBILIŚMY?
  1. Do miseczek wlej wodę. Następnie do jednej z nich dodaj sól i dokładnie              zamieszaj. 
  2. Do obu misek dodaj kawałki ziemniaka i odstaw na 2-3 godziny.  

    CO SIĘ STAŁO? 
Po około 2-3 godzinach  kawałki ziemniaka, które znajdowały się w posolonej wodzie zrobiły się miękkie i gumowate

DLACZEGO TAK SIĘ STAŁO?
Z ziemniaków w roztworze soli wypłynęła woda. Ponieważ stężenie soli w roztworze  jest dużo większe, niż w ziemniakach, pomiędzy komórkami ziemniaka, a roztworem soli występuje różnica stężeń. Mówiąc prościej, w roztworze soli jest więcej soli niż w ziemniakach. Woda i ziemniaki różnią się zawartością soli. W przyrodzie woda przepływa z substancji, w których jest mniej soli, do tych substancji, w których jest więcej soli i dlatego woda z ziemniaków wypłynęła,  tym samym ziemniaki stały się  miękkie i gumowate. 




Komentarze